petak, 6. travnja 2018.

BOLJE NEĆETE NAĆI NI U PEKARI – Pogačice za 30 minuta, TOPE SE u ustima

Posted by arko on 03:47 | No comments

Što se tiče kuhanja, vjerujem da svoju majku nikad neću moći nadmašiti u tome, a posebno nenu. I nikad se neću moći dovoljno nadiviti kako uspiju od samo par onih najbanalnijih sastojaka napraviti fenomenalno jelo. Majke – kraljice!
Možda i ja budem jednog dana kuhala s tolikom ljubavlju i pravila tako fina jela, kad postanem majka.

Bar se nadam.
Nekako je baš super osjećaj kad te pohvale i kažu kako si veoma talentovana u pripremi jela – i da ti ne mogu parirati ni vrhunski kuhari u restoranima.

U međuvremenu, postoji ipak jedan recept koji pripremam bolje od svoje majke, pa ona sa velikim užitkom pojede i najmanji komadić što ostane. Nije moj recept, pronašla sam ga na internetu, a iako nisam nigdje pročitala sa potpisom osobe koja je prva objavila na internet, ovim putem se želim zahvaliti toj osobi.


Em što mogu svako jutro uživati u slasnim pogačicama, em što sam dobila priliku da i ja oduševim svoje ukućane!
Ako vas zanima kako da ih pripremite, nastavite čitati.

Sljedeći sastojci će vam biti potrebni:
1 kom jaje
400 g sira
1 komad kvasca
250 g margarina
1 kg brašna


1 žličica soli
100 ml vode
1 komad kvasca

Postupak.
Stavite u 100 ml tople vode da nadođe kvasac. Onda ga brašnu dodajte, zatim so, margarin i sir. Od toga zamijesite tijesto i ostavite neka naraste na 30 minuta. Onda što tanje razvijte tijesto, pa ga u rolat uvijte. Još 10 minuta ostavite i ponovo tijesto rastanjite pomoću oklagije.
Pogačice vadite čašom ili modlom, pa zatim u podmazan pleh poredajte i premažite umućenim jajetom i stavite na 200 stepeni da se peku 30 minuta.
Možete pripremiti duplu količinu tijesta, pa jedan dio staviti u vrećicu za zamrzivač i ostaviti u frižideru da imate već pripremljeno za sutra.

0 komentari:

Objavi komentar