ponedjeljak, 9. travnja 2018.

KUĆNI POSLOVI KOJE NIKAKO NE BI TREBALO RADITI U TRUDNOĆI

Posted by arko on 01:23 | No comments
Kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite u trudnoći
Bez obzira koliko se dobro osećate i što vaša trudnoća protiče u najboljem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vreme iščekivanja najlepšeg dana u vašem životu trebalo da izbegavate...
Iako nema žene koja će sa oduševljenjem prionuti na veliko spremanje stana, ovaj posao ipak mora da se povremeno obavlja. Međutim, određeni poslovi u kući mogu biti prilično opasni za buduću mamu i zdravlje njene bebe, te bi u tom slučaju trebalo potražiti pomoć ukućana.
Evo šta bi od kućnih poslova trebalo da izbegavate narednih devet meseci:
Korišćenje hemijskih sredstava



Proizvodi kao što su sredstvo za ubijanje mrava, sredstva za čišćenje rerne ili izbeljivač ne bi trebalo da se nađu u rukama buduće majke jer svi ti proizvodi imaju veoma toksična isparavanja. Veliki broj sredstava za čišćenje ima jak i neprijatan miris, a mogu da budu i opasni ukoliko dođe do njihovog mešanja. Kada počnete sa spremanjem stana, obavezno širom otvorite prozore da biste obezbedili dovoljan protok svežeg vazduha. Sredstva za čišćenje nagrizaju kožu, posebno prave probleme osetljivoj koži, tako da zaštitne rukavice treba da budu obavezan rekvizit. Pročitajte uputstvo i upozorenje na etiketi proizvoda koji ćete koristiti, ali najbolje bi bilo da dok ste u drugom stanju koristite prirodna sredstva za čišćenje koje lako možete napraviti od kuhinjskih namirnica.
Premeštanje nameštaja i podizanje teških predmeta
Tokom drugog stanje ne bi trebalo da se junačite tako što ćete premeštati nameštaj ili nositi teške kese iz prodavnice. Kičmeni stub trpi veliko opterećenje sa povećanjem telesne težine, a svako dodatno opterećenje može da dovede do bolova. Vaše kompletno držanje se menja tokom trudnoće jer se centar za ravotežu pomera unapred i ukoliko budete pomerali ili podizali težak nameštaj, mogli biste da povredite leđa. Iz tog razloga te poslove bi trebalo da prepustite nekom drugom. Kad je u pitanju kupovina, nabavite torbe za šoping na točkiće koje će vam dosta olakšati odlazak po namirnice.
Brisanje prašine



Prašina je utočište za mnoge toksine u našem domu. Jedna studija identifikovala je 35 zagađivača u testiranim uzorcima prašine, uključujući alkil fenole koji se poivezuju sa izmenjenim seksualnim razvojem, zatim organokalajna jedinjenja za koje se sumnja da utiču na razvoj mozga, perfluorovane hemikalije, pesticide i ftalate. Iz tog razloga, da biste sigurno uklonili ove opasnosti prašinu čistite usisivačem, a nameštaj brišite krpom od mikrofibera ili vlažnom krpom i pažljivo menjajte filtere na usisivaču.Čišćenje životinjskog zmeta
Bez obzira koliko voleli vaše kućne ljubimce čišćenje mačijeg peska i psećeg izmeta se trudnicama nipošto ne preporučuje jer se time izlažu mnogim parazitima i mikrobima. Problem koji bi mogao da nastane ukoliko sami redovno menjate pesak u kom vaš ljubimac vrši nuždu jeste zaraza toksoplazmozom, infekcijom koju prenose paraziti, a koja se nalazi u mačijem izmetu. Ako baš morate obaviti ovaj posao radite to u rukavicama i dobro operite ruke nakon toga.

0 komentari:

Objavi komentar