utorak, 17. travnja 2018.

ODLUKA MUP-A UZNEMIRILA GRAĐANE: Mnogi Među Vama Će Morati Svoj JMBG Da…

Posted by arko on 14:44 | No comments

MUP poništava pogrešan JMBG
OKO 15 odsto jedinstvenih matičnih brojeva građana je neispravo, bilo da je pogrešno određeno, bilo da su duplirani ili lažni… Ova glasina prostrujala je pred Uskršnje praznike “beogradskom čaršijom”. U kancelariji poverenika za zaštitu podataka o ličnosti odmah su nam rekli da je procenat predimenzioniran, jer bi to značilo da 1,5 milion građana nema pravi JMBG, ali, složili su se da taj problem sigurno muči neke ljude, i uputili nas na MUP.
– Ukoliko se utvrdi da je građaninu pogrešno određen JMBG, on se poništava i određuje se ispravan – kažu, za “Novosti”, u MUP Srbije. – Ako se utvrdi da neko ima dva ili više matičnih brojeva, oni se takođe poništavaju. Ostavlja mu se ili dodeljuje ispravan, a oni koji su poništeni ne mogu se dodeliti drugom građaninu.

Kako kažu u policiji, ova služba vodi elektronsku evidenciju izdatih matičnih brojeva, koja onemogućava unos različitih osoba sa istim JMBG. U toj evidenciji svaki građanin ima svoj matični broj, odnosno, ne postoje dva ili više lica sa istim.



U MUP, međutim, priznaju da su ranije, zbog ručnog unošenja podataka, mogle da se dogode greške, koje se sada ispravljaju. Prema Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, koji je stupio na snagu 1. januara 1979, JMBG je individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građanima. Zakon propisuje i da se jedinstveni broj deci koja su rođena posle 31. decembra 1978. određuje po mestu rođenja, kao i da, ukoliko građaninu nije određen matični broj, nadležni organ mora da mu ga odredi prilikom prijave prebivališta i izdavanja lične karte. Posle stupanja na snagu tog zakona najvećem broju građana naše zemlje određen je JMBG.

HRVATI – UKINULI
Neke zemlje su, zbog širokih mogućnosti zloupotrebe jedinstvenog matičnog broja – odustale od njega. Među njima su, na primer, Hrvatska i Portugalija.
Ovaj zakon je bio u primeni na teritoriji cele SFRJ. Njime je bilo propisano da matični broj određuje nadležni organ, i to na osnovu podataka o datumu rođenja i polu osobe, koji se nalaze u izvodu iz matične knjige rođenih.




U MUP podsećaju da se u vreme stupanja na snagu zakona vodila ručna evidencija o matičnim brojevima i, s obzirom na to da su građani prilikom promene prebivališta zadržavali ove brojeve, koji su im određeni kako na teritoriji Srbije, tako i na teritoriji cele bivše SFRJ, bilo je grešaka. Dešavalo se da pojedincima bude pogrešno određen JMBG ili da mu se odrede dva ili više istih matičnih brojeva.





– U svakoj situaciji kada se utvrdi da građanin ima neispravno određen JMBG, MUP određuje ispravan i tako ispravlja greške koje su nastale u prethodnom periodu. Takav ispravan JMBG unosi u dokument građana – objašnjavaju u MUP.

KRAĐA IDENTITETA

Dešava se i da JMBG bude ukraden, i to spada u najopasnije krađe identiteta. Na osnovu tuđeg JMBG prave se falsifikovana dokumenta, na osnovu kojih se posle otvaraju firme, naručuju roba i usluge i izvode finansijske malverzacije. Zato je poverenik Rodoljub Šabić više puta isticao da bi trebalo promeniti JMBG i vezati ga za neki promenljivi broj, a ne za nepromenljiva svojstva ličnosti kao što su datum, mesto rođenja, pol…

novosti.rs

0 komentari:

Objavi komentar