srijeda, 18. travnja 2018.

PORODICA DOBILA BITKU NAKON 6 GODINA BORBE!!! “Dom zdravlja” im mora da isplati 106.270 KM…

Posted by arko on 06:34 | No comments

Nakon šest godina teške borbe, pravda za šestogodišnjeg dječaka bez ruku, heroja Ismaila Zulfića iz Zenice, konačno je zadovoljena.
Kantonalni sud u Zenici, naime, donio je pravosnažnu presudu u slučaju dječaka heroja, kojom je naloženo da JU “Dom zdravlja” Zenica porodici Zulfić isplati 106.270 KM na ime troškova za izdržavanje i tuđu njegu.
Kada je Ismailova majka Elmina ostala u drugom stanju i tokom trudnoće obilazila brojne ginekologe, niko joj nije rekao da njeno dijete nema ruke.
Sve vrijeme imala je čudan predosjećaj, da bi se njeni strahovi nakon rođenja Ismaila pokazali opravdanim. Rođen je bez ruku, jedna noga mu je zakrivljena, a na drugoj su spojeni prsti.


Težak predmet
Odmah po njegovom rođenju, porodica je angažirala advokata Niku Batinića iz Mostara, koji je vodio slučaj s kojim se, kako nam priča, u dugogodišnjoj advokatskoj praksi nije sreo. Batinić ističe da se radi o izuzetno teškom slučaju.
– Ovo je specifičan slučaj takozvane tužbe nerođene djece u kojoj se radi o liječničkoj grešci zbog nedobivanja potpunih informacija od „Doma zdravlja“ Zenica. Riječ je o izuzetno teškom predmetu kako za dokazivanje tako i za materiju – kaže Batinić.
Ističe da je u predmetu dokazano da „Dom zdravlja“ Zenica nije roditeljima dao pravodobne informacije vezane uz stanje ploda, odnosno da će se dijete roditi bez ruku.
– Uprkos brojnim ultrazvučnim pregledima, nisu konstatirali to stanje niti kazali roditeljima. Presuda i jeste zbog posljedica koje je izazvalo saopćavanje roditeljima stanja djeteta, a to su duševne boli i činjenica rođenja djeteta bez ruku – pojašnjava on.
Duga borba


I majka Elmina zadovoljna je što je teška pravna bitka završena u njihovu korist.
– Vjerujemo da će ova presuda omogućiti našem Ismailu lagodniji i ljepši život, jer je on to zaslužio. Bila je to vrlo duga borba i težak put, nismo očekivali da ćemo pobijediti, ali smo išli na sve ili ništa – kaže Elmina i zahvaljuje advokatu Batiniću, koji je šest godina bio uz njih.
Jedina parnica u BiH
Predmet malenog Ismaila, smatra advokat Batinić, jedina je parnica ovakve vrste u BiH. Jedna slična, prema njegovim podacima, vođena je, ali nije presuđena u korist tužitelja.
– Presuda ove vrste podiže stupanj odgovornih prema medicinskim ustanovama u BiH, što je krajnje vrijeme da se desi – otvoren je Batinić, dodajući da je pozitivno iznenađen odlukom Općinskog suda u Zenici i postupajuće sutkinje Aide Pezer-Alić, ali i Kantonalnog suda.

0 komentari:

Objavi komentar