ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

Brze krofne iz rerne: Narastu velike, bez prženja u dubokom ulju!

Posted by arko on 09:14 | No comments

Budimo realni – teško da ćete igde pronaći osobu koja ne voli krofne!
Te velike, mekane i iznutra šuplje loptice posute šećerom u prahu svima su omiljene, ali priprema tradiconalnih krofni nije nimalo jednostavna. Tu je i deo sa prženjem u dubokom ulju, što nije zdravo, a stajanje uz šporet jako je naporno.
Zato smo za vas pronašli recept za preukusne krofne iz rerne, koje se prave duplo brže, a ukus je fantastičan!
Sastojci: 40 g svežeg kvasca, 900 g oštrog brašna + oko 100 g mekog za premesivanje i oblikovaje, 4 cela jaja, 300 ml jogurta, 200 ml vode, 150 gr šećera + oko 150 da se uvaljaju krofnice, 150 g margarina + 100 za premazivanje.


Priprema: U mlakoj vodi razmutit kvasac i staviti kašiku šećera. U vanglu sipati oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta. Varjačom sjediniti testo, tako da bude mekano i lepljivo. Dobro izraditi varjačom, pa ostaviti da odstoji sat vremena, da se udvostruči.
Kada je testo naraslo, posuti mekim brašnom radnu površinu, istresti testo i premesiti lagano i polako. Posuti opet brašnom površinu i testo pa oklagijom razvući na debljinu 1 – 1,5 cm. Čašom vaditi krofne i slagati u pleh koji ste premazali drugim margarinom. Vodite računa da vam ostane prostora između krofni jer će dosta narasti, a zbog toga vam sve sigurno neće stati u jedan pleh.


Ostavite prvu tepsiju sa krofnama da odstoji 15 minuta, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Tek tada časom vadite drugu turu krofni, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili kad i prve.
Kada se rerna zagrejala, a krofnice udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju svetlo braon boju. Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz rerne, krofnice odmah premažite i uvaljajte u šećer, ili mešavinu šećera i cimeta.

0 komentari:

Objavi komentar