petak, 18. svibnja 2018.

IZUZETNO OPASAN PO ZDRAVLJE: Jabuke i kruške prskaju NELEGALNIM ANTIBIOTIKOM!

Posted by arko on 14:16 | No comments

Antibiotik streptomicin sulfat, koji nema dozvolu za primenu u voćarstvu, nije registrovan i nelegalno se uvozi, sve više se koristi prilikom prskanja jabuka u vreme cvetanja, što može biti opasno po zdravlje ljudi.
Ovim antibiotikom prskaju se i dunje, mušmule, te kruške u cvatu, ali jabuke, ipak, najviše. Voćari smatraju da štiti od bakteriozne plamenjače sa kojom često ne mogu da se izbore, ali struka tvrdi drugačije. Ne uništava bakteriju, a šteti zdravlju ljudi.
Svetomir Stamenković, profesor na Prištinskom univerzitetu i predsednik Udruženja pčelara iz Čačka, kaže da već godinama naši voćari znaju za streptomicin sulfat, ali ga u poslednjih par sezona koriste mnogo češće, u želji da dobiju što više jabuka.


– Neki tretiraju antibioticima i po tri puta. Šteta je još veća zbog pčela koje streptomicin sulfat unose u košnice. Tu hrane svoje larve i tako se kod otkupa meda nalaze ostaci streptomicin sulfata. Takav med ne može u izvoz i potroši se na domaćem tržištu. Dakle, svi smo mi potencijalni korisnici toga meda i za sve nas taj streptomicin sulfat jeste velika opasnost – izjavio je Stamenković.
On dodaje da je apsurdno to što su istraživanja koja su radili pokazala da streptomicin sulfat uopšte nije efikasan u suzbijanju plamenjače. Saveti „od usta do usta“ učinili su izgleda svoje. Ovaj preparat ulazi u Srbiju ilegalno, najčešće iz Mađarske, ali i drugih okolnih zemalja, a bez problema ga prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji. Zbog toga Stamenković traži od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da reaguje i uključi se u borbu protiv tretiranja voća antibioticima.


Iz Udruženja voćara Rudničko-takovskog kraja kažu da nisu čuli da voćari tretiraju antibioticima jabuke i drugo voće, ali da je moguće da to rade krišom, odnosno da se ne hvale. Svakako uvek preporučuju da se radi samo ono što je dozvoljeno, jer sve drugo šteti zdravlju ljudi i uništava prirodu.
Mnogo voćara, a malo kontrole
Voćar Dragiša Krstić iz Nadalja smatra da većina njegovih kolega koji se ozbiljno bave ovim poslom ne tretiraju stabljike antibioticima, kao što to ne radi ni on.
– Nesavesni voćari su obično oni koji nemaju puno stabala, vikend voćari kako ih zovemo. Jedini je problem što njih ima puno. Tu može svašta da se nađe, kao i prskanje zabranjenim pesticidima i antibioticima, ali, nažalost, to nema ko da kontroliše – izjavio je Krstić.
(BalkansPress)

0 komentari:

Objavi komentar