petak, 4. svibnja 2018.

KOMARCI SU STIGLI I POČELI DA GRIZU: Napravite ovaj domaći sprej i zaštitite vas i vašu djecu

Posted by arko on 12:03 | No comments

Ovog su se proljeća izmjenjivala kišna i topla razdoblja što je pogodovalo množenju insekata, a osobito komaraca. Svi koji su imali prilike biti na otvorenom u kasno popodne i navečer potvrdit će da su ih komarci doslovno izjeli. Nasrtljivi su, ima ih mnogo i čovjek ih jednostavno ne stigne tjerati od sebe.
Ubodi insekata posebno su neugodni maloj djeci. Ne samo da su neki od njih bolni, da mogu prenijeti neke bolesti, već djeca češkanjem mjesta koje svrbi mogu iziritirati kožu do razine da si naprave ranicu i infekciju.
Nažalost, jedini način da se borimo protiv ugriza su razna sredstva koja stavljamo direktno na kožu.
Ako ne želite na dječju kožu stavljati kupovna sredstva protiv komaraca i drugih insekata, pokušajte sa starim receptima na bazi prirodnih, biljnih ekstrakata.



MORATE ZNATI OVO:
Djecu obucite u svijetlu odjeću, idealno u bijelu, jer komarce više privlače tamne boje.
Što veći dio tijela prekrijte odjećom. Iako će piknuti i preko tkanine, pokrivena ramena, nožice i šeširić donekle će smanjiti broj ugriza.
Držite se podalje od ustajale ili svježe vode, jer komarci najviše vole zujati oko izvora vlage. Iz istog razloga više će gristi osobe koje su vlažne ili znojne.
Kuhajte im hranu začinjenu svježim češnjakom. Najidealnije bi bilo namazati se češnjakom, ali njegov sok je jak i mogao bi u kombinaciji sa suncem i znojem naštetiti koži vašeg mališana. U obzir dolaze kapsule na bazi češnjaka i hrana bogata češnjakom koja će iznutra napraviti “mirisnu” zaštitu od komaraca.



Komarci navodno ne vole ni vitamin B1 jer u organizmu stvara “hemiju” koja se tim dosadnim zujalicama jednostavno ne sviđa.
Prirodna, ekološka eterična ulja
Idealno bi bilo izmiješati nekoliko različitih ulja radi boljeg učinka. Nekoliko kapljica eteričnog ulja pomiješajte s maslinovim ili bademovim uljem i nanesite na djetetovu kožu. Omjer kojeg se dobro držati je 10 kapljica eteričnih ulja na 100 ml bademovog ulja. Od provjerenih i učinkovitih pokušajte sa uljima: kadulje, citronele, limunskog eukaliptusa, cimeta, ružmarina, limunske trave, cedra, paprene metvice, klinčića, geranija, verbene, lavande, bora, bosiljka, crnog papra i češnjaka.
Ukoliko se dijete u međuvremenu kupalo ili špricalo vodom, nanesite sredstvo nakon kupanja ponovno.
Eterična ulja kupujte od provjerenih proizvodača na lokalnoj tržnici ili u trgovinama zdrave hrane. Nikako na kožu nemojte nanositi ulja koja su namijenjena za osvježavanje prostora i koja se koriste grijanjem u keramičkim lampicama! Ono što ide direktno na kožu su esencijalna ili eterična ulja. Svakako se posavjetujte s proizvođačem oko nanošenja ulja direktno na kožu.

0 komentari:

Objavi komentar