srijeda, 23. svibnja 2018.

OVO SIGURNO NISTE POKUŠALI A TREBALI BI: MRŠAVLJENJE NA KINESKI NAČIN!

Posted by arko on 04:04 | No comments

Ne postoji jedna dijeta koja je učinkovita za sve. Prema kineskoj medicini, reduciranje unosa kalorija samo po sebi neće dati dugoročno željene rezultate, samo će pogoršati stanje u ionako iscrpljenom organizmu.
Činjenica da imate previše kilograma, kaže ova drevna medicina, samo je simptom unutarnjeg energetsko-zdravstvenog problema, ne njezin uzrok. Da biste ga riješili, treba se usmjeriti na uzrok, a ne samo simptom.
To ne znači da su Kinezi imuni na debljinu. Statistika kaže da je u Kini u 2002. godini bilo 70 milijuna pretilih osoba, a taj se broj pripisuje pomami za svime što dolazi sa Zapada, pa tako i zapadnjačkom hranom. Problem prekomjerne težine nije samo u jednostavnoj činjenici da previše jedemo, nego u tome što jedemo neprikladnu hranu na neprikladan način, s istim takvim emocijama i načinom života.
Umorni, usporeni i stalno gladni
U kineskoj tradicionalnoj medicini postoje različite dijagnoze i scenariji kako je do prekomjerne težine došlo, no najčešći je deficijencija ili disbalans energije u slezeni. Prevedeno na najjednostavniji jezik, to bi značilo da slaba probava ne dopušta tijelu da efikasno apsorbira i transportira hranu.
Dakle, bez obzira na to koliko količinski ili kvalitetno jeli, nakon obroka ste umorni, usporeni i vrlo brzo gladni jer vaše tijelo ne dobiva nutrijente iz hrane. Sve to čini proces mršavljenja iznimno teškim i sporim. To vas pak tjera da ponovno jedete i eto vas u začaranom krugu.
Simptomi neravnoteže slezene



Prema hrani za kojom žudite moguće je odrediti što vam se događa u tijelu. Želja za previše masnom, previše obrađenom, preslatkom ili prehladnom hranom, kao i hladnim napicima, govori o neravnoteži u tijelu, a dodatno može oštetiti probavu. Kasno jelo osobito oštećuje probavni sustav.
Klasični simptomi neravnoteže slezene su nadutost, pretjerana potreba za slatkim, izbirljivost i prebiranje po hrani, alergije i intolerancija na hranu, obješena koža (slezenski meridijan daje energiju i koži). Okus slatkoga direktno je povezan sa slezenom i želucem. Kad tijelo traži slatko, to je znak da ne dobiva dovoljno energije iz hrane, no jedući slatko, taj problem samo pogoršavamo. Ono za čime žudimo najčešće je najgore za nas, a ta potreba za slatkim prestaje kad osnažimo energiju svoga probavnog sustava.
Zdravi kineski slatkiši
Jednom mi je majstorica kineske medicine dala da kušam kineske zdrave slatkiše i brzo mi je postalo jasno koliko su čokoladice i bomboni daleko od zdravoga. Bile su to pločice veličine kovanice, napravljene od prešanog voća slatko-slano-ljutkastog okusa. Druga slastica je bila od usoljenih šljiva. Nakon toga čokolada je najednom izgubila svoju draž.
Kad jedemo previše slatkoga, to stvara vlagu i sluz u našem tijelu, a sluz se sprema u pluća, što može dovesti i do astme. Kad se sluz počne nakupljati u plućima, tijelo je pokušava riješiti tražeći masnu i začinjenu hranu. To dalje dovodi do neravnoteže u bubrezima i reproduktivnim organima, što vas čini još umornijima, zamagljena uma i teškog tijela. Zauzvrat, organizam pokušava to izbaciti čineći vas ljutitima, nemirnima i previše osjetljivima.
Zabrinutost i pretjerano razmišljanje
S obzirom na to da slezenski energetski meridijan daje energiju našim kognitivnim procesima, duboka zabrinutost i pretjerano razmišljanje često idu ruku pod ruku s ovom neravnotežom i dodatno je snaže. Kad ljudi vježbaju, osim što troše prekomjerne kalorije, zapravo bistre i svoj um, a time dodatno čiste i energiju slezene koja zauzvrat može kvalitetnije probavljati i distribuirati energiju iz hrane.
Slezena proizvodi energiju zvanu Qi, koja potiče proizvodnju krvi. Možda vam to zvuči strano jer je teško predočiti nešto što ne vidimo mjerenjem ultrazvukom, kolor doplerom ili rendgenom, ali možete pokušati živjeti prema načelima ove dalekoistočne medicine i uvjeriti se. Da biste riješili problem prekomjerne težine i problema u vezi s njom, potrebno je osnažiti energiju slezene.Što da, a što ne
Iako iz vašeg pisma ne mogu iščitati individualne potrebe vašeg tijela, evo nekih generalnih naputaka.
Pijte tople napitke pomalo tijekom cijeloga dana. Previše tekućine (više od dvije litre dnevno) koju pijete da ne biste bili gladni samo će dodatno oštetiti probavni sustav.
Izbjegavajte sirovu hranu koliko je moguće. Naravno da je sirovo zdravo, no u vašem slučaju hladna i sirova hrana, poput velike salate, mogu dodatno ukloniti već odsutnu energiju vatre iz probavnog sustava. Tako ćete još više usporiti mršavljenje i od sirove hrane biti napuhnuti i umorni.
Jedite radije kuhane i lako probavljive obrok
Smanjite unos kave. Pojačava vlagu i sluz u tijelu te, iako je često preporučuju za mršavljenje, bolji su izbor neki crni čajevi koji će unijeti energiju drva i tako potaknuti vatru u tijelu.



Ne treba spominjati da trebate izbjegavati prženu i općenito masnu hranu, slatkiše, grickalice. Sva ta hrana pojačava vlagu u tijelu, slabeći probavnu energiju.
Jedite posvećeni hrani. Isključite televizor, maknite novine, knjigu i mobitel te jedite svjesno. Pomolite se i zahvalite prije jela ili jednostavno nakratko zažmirite i pustite da se um utiša. Dan po dan čut ćete svoje tijelo sve bolje i znati kad treba stati bez pogleda na vagu.
Nekoliko jednostavnih savjeta koji uvijek vrijede:
Nikad ne pijte hladne i pothlađene napitke. Neka budu sobne temperature i iznad nje.
Pojedite svoj najobilniji obrok između 7 i 11 sati ujutro, kad je probava najintenzivnija. Obično slijedi pitanje ostalih koji nemaju problem prekomjerne težine moraju li i oni tako. Odgovor je ne. Ovime pokušavamo osnažiti probavni sustav, a tad mu je energija najjača.
Svakodnevno lagano vježbajte barem pola sata kako biste potaknuli blokiranu energiju slezene i tako olakšali mršavljenje.
Spavajte dovoljno i liježite prije 23 sata kako vaše tijelo sutradan ne bi kreiralo lažne signale o gladi.

0 komentari:

Objavi komentar