ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

Posuo je oko paradajza sodu bikarbonu: i vi ćete to uraditi kad saznate zašto

Posted by arko on 12:44 | No comments

Ako se pitate zašto bi neko posuo sodu bikarbonu oko paradajza – nakon što otkrijete razlog za to, definitivno ćete i vi to početi raditi.
Uz ovaj odličan trik, vrlo lako ćete riješiti probleme u vrtu s kojim se gotovo stalno susrećete. Možemo reći i da je ovaj trik 3 u 1 – zato što samo jednu namirnicu trebate da riješite tri vrlo česta problema: slab rast paradajza, povećana kiselost zemljišta zbog čega bude lošijeg ukusa plod ove biljke, a zatim i ptice koje svako jutro dolaze i jedu plodove. Sigurni smo da već imate ovu namirnicu u svom domaćinstvu! Više pojedinosti otkrivamo u nastavku.. 🙂


Ne funkcioniše uvijek kod nekih sorti iz dvorišta onako kako treba i kako ste to vi zamislili. Zbog toga je itekako pomoć dobrodošla. U nastavku donosimo neke savjete za uzgajanje kako bi vam paradajz bio ukusniji i bolji.
Soda bikarbona je namirnica koja će obezbijediti da paradajz dobro raste. Nakon što biljka oko 2,5 cm naraste, potrebno je oko biljke posuti 4 žličice. Možete ponoviti ovaj postupak prije berbe.


Također, uz ovu namirnicu ćete isto tako i smanjiti kiselost zemljišta i tako će vam paradajz biti dosta ukusniji.
Ako želite da spriječite da ptice jedu plodove vaše biljke, onda ostavite kraj nje posudu s vodom. Na taj način će ptice moći žeđ ugasiti, a pritom neće više nanositi štetu vašim plodovima.
Šta vi koristite da vam plodovi paradajza budu onakvi kakvi želite – veliki, sočni i ukusni? Pišite nam svoje savjete u komentarima!

Ostanite sa nama i dalje- i hvala što nas pratite!

0 komentari:

Objavi komentar