srijeda, 16. svibnja 2018.

Rak vrata maternice se može spriječiti… Evo kako da preventivno djelujete i spriječite moguću pojavu ove opasne bolesti…

Posted by arko on 10:21 | No comments

Karcinom cerviksa, odnosno ratva matermnice je jesan od najpreventabilnijih karcinoma, te zbog lake dostupnosti pregledu ovog dijela genitalnog trakta te dobroj i relativno lakoj dijagnostici od ove zloćudne bolesti ni jedna žena ne bi trebala oboljeti.



Uveliko je poznato da je glavni etiološki faktor ovog malignog procesa infekcija pojedinim genotipovima humanog papiloma virusa (HPV-a) za koje je danas na tržištu dostupno cjepivo što ovaj karcinom čini jednim od vjerojatno najpreventabilnijih karcinoma uopće.
Statistički podaci govore u prilog navedenim tvrdnjama te je u predhodnim desetljećima ovaj karcinom činio čak i do 70 % otkrivenih karcinoma ženskog gneitlanog trakta, da danas je ovaj postotak pao ispod 50 posto u nekim zemljama čak i na 35 % sa tendencijom daljeg pada.
Uz cijepljenje vrlo dobra prevencija ostaje i korištenje prezervativa, barem u vrijeme početka spolnog života kada se uobičajeno promjeni više spolnih partnera ili kod onih koji nemaju stalnog partnera, a spolni odnosi su samo povremeni. Prema je incidencija karcinoma u padu ipak je to još uvijek najčešće dijagnosticirana maligna bolest žena od 20-29 godine života te druga po učestalosti u grupi žena od 40-49 godine.



I na kraju ZLATNO PRAVILO… Znateli koje je Zlatno pravilo???
Zlatno pravilo je jedanput na godinu dana, odnosno minimalno jedanput u 3 godine posjetiti ginekologa s ciljem detaljnog ginekološkog pregleda genitalnog trakta u sklopu kojeg treba uraditi i bris vrata maternice.

0 komentari:

Objavi komentar