petak, 4. svibnja 2018.

TROPSKI TALAS U APRILU NIJE NIŠTA ZA VRELINU KOJA TEK DOLAZI: Meteorolozi najavili pakao, a jedna stvar je sve ZABRINULA!

Posted by arko on 00:59 | No comments

Visoke temperature obilježile su april u Srbiji,BiH,Hrvatskoj a sudeći po najavi meteorologa, očekuju se temperature iznad prosjeka u narednim mjesecima.
– U julu i augustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumjeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u prosjeku za to doba godine- kaže Đurić za “Blic.rs”.
Međutim, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno ljeto.
– Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo ljeto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj mjeri kao 2017. godine kada je ljetni period bio drugi najtopliji u Srbiji.



-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cijela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa sjevera Afrike. Povremena osvježenja i pad temperature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode – kaže on.
Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu posjlednjih par godina.
– Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli proke, ali ono što je karakteristično za posljednjih par godina i što utiče na porast prosječnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmjereno paklenih 43,6 stepeni zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije ljeto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.



Sve su češće ekstremnije pojave poput pojave tornada u Pančevu pretprošle godine, poplave 2014. godine i ekstremno hladni prošlogodišnji januarski dani.
U aprilu prije par dana izmjerena je temperatura od 29 stepeni iako je prosječna za ovaj mjesec 18 stepeni. Ako se prisjetimo da je prošle godine u aprilu padao snijeg zaklučak je da ipak postoji opasnost od prevelikih oscilacija u vremenu koje bi mogle da izazovu nesvakidašnje vremenske fenomene.
Međutim, teško je ovako rano zaključiti da li postoje konkretni razlozi za brigu za predstojeće ljetnje dane

0 komentari:

Objavi komentar