srijeda, 27. lipnja 2018.

Ginekolog savjetuje: Najgore navike koje morate prestati raditi tokom menstrualnog ciklusa

Posted by arko on 23:09 | No comments

Kada imamo menstruaciju, trebamo više paziti na sebe. Ovdje ćemo vam dati neke savjete o tome šta ne trebate raditi tokom menstrualnog ciklusa.
Kada imate menstruaciju, onda izbjegavajte da se fizički naprežete. Tada će vam se pojačati bolovi i možete dobiti odljev. Krećite se, ali nemojte da se naprežete.
Redovno mijenjajte uloške jer nije uredu da jedan uložak nosite duže vremena Osjetit ćete tegobe, a možete dobiti infekciju. Podrazumijeva se da tih dana ne stupate u seksualne odnose. Možete sačekati barem tih nekoliko dana.



Napominjemo vas da je bolje da koristite uloške, a da izbjegavate tampone jer ako ih ne izvadite na vrijeme, možete dobiti trovanje krvi i umrijeti. Sigurnije je da koristite uloške. Informišite se o slučajevima gdje su djevojke dobile sepsu zbog tampona, pa ćete shvatiti koliko je to ozbiljno.
Ne koristite sapune za pranje intimnog područja, već običnu vodu jer je to područje osjetljivo i možete poremetiti pH vrijednost.
Vrućom vodom se nipošto ne perite, već mlakom. Vruća voda pogoduje razmnožavanju bakterija, možete dobiti odljev, a ukoliko ste trudni možete pobaciti.
Savjetujemo vas da se barem 3 dana kada vam ide puno krvi da se ne kupate cijeli odjednom. Operite intimno područje i to mlakom vodom. Ako odjednom čitavo tijelo, možete dobiti odljev. Niko vam ne ne govori da ne trebate održavati higijenu.



Izbjegavajte slatkiše iako se puno traže. Također i masnu hranu jer može stvoriti tegobe, a to sigurno ne želite u onim danima.
Ukoliko osjećate bolove ne posežite odmah za analgeticima, već probajte malo otrpiti i popiti neki prirodni lijek. Nije zdravo da često koristite lijekove protiv bolova. Oni vam smanje bol, ali zato štete ostalim organima i stvaraju ovisnost. Popijte bolje čaj od nane, matičnjaka i vidjet ćete da ćete se osjećati bolje.
Nemojte slušati depresivnu muziku jer su vam ionako česte promjene raspoloženja, a uz lošije raspoloženje depresivna muzika sigurno neće popraviti situacijau.

0 komentari:

Objavi komentar