srijeda, 27. lipnja 2018.

HITNO potrebno 20.000 radnika u Njemačkoj, mjesečna PLATA 5.500 EURA: Provjerite je li vaša profesija na spisku traženih

Posted by arko on 02:30 | No comments

Sigurno većina vas razmišlja da nađe neki “bolji život” u inostranstvu, a sada vam se pruža prilika da tako nešto i uradite, i otputujete u Njemačku.
U Njemačkoj već sada zbog nedostatka zanatlija u projseku čekaju više od deset sedmica na obavljanje neke zanatlijske usluge, a situacija bi u bliskoj budućnosti mogla i da se pogorša, saopštilo je udruženje njemačkih zanatlija u ponedjeljak.


– Narudžbina trenutno ima toliko da su zanatlije prisiljene da odbijaju sve nove narudžbine ako ne dolaze od stalnih mušterija – kaže u razgovoru za izdanje Medijske grupe Funke Hans Peter Volsajfer, predsjednik Udruženja njemačkih zanatlija.
On je ukazao na to da se godinama premalo mladih odlučivalo za obrazovanje u nekom klasičnom zanatsko-uslužnom zanimanju poput vodoinstalatera, molera ili parketara, tako da je nastao akutni problem sa manjkom stručnjaka.


– Svake godine nam nedostaje 15 do 20 hiljada ljudi – rekao je on.
Problem bi se mogao dodatno pogoršati u nastupajućem razdoblju kada se očekuje velika smjena generacija u njemačkim zanatlijskim radionicama.
– Mnogi sljedećih godina odlaze u penziju i strahujemo da veliki broj zanatlijskih radionica neće imati ko da preuzme – objašnjava Volsajfer.
– Trenutno najviše nedostaje limara, vodoinstalatera, montera centralnog grijanja – kaže on i skreće pažnju i na relativno visoka primanja u ovom sektoru.
– Majstor u vodećoj funkciji može mjesečno zaraditi od 3.500 do 5.500 eura bruto – napominje predsjednik njemačkog udruženja zanatlija.

0 komentari:

Objavi komentar