nedjelja, 24. lipnja 2018.

MENOPAUZA… OVO SU ZNAKOVI DA VAS USKORO STIŽE: “KREĆE OD 35. GODINE…”

Posted by arko on 02:13 | No comments

Menopauza se ne može dogoditi preko noći, ona se odvija u tri faze.
Perimenopauza: Ovo je prva faza menopauze tada mjesečni ciklus postaje neredovan.
Menopauza: U ovom periodu,javljaju se simptomi kao što su suvoća intimnog područja kao i probleme sa spavanjem.
Postmenopauza: Nakon godinu dana bez menstruacije,tada zvanično nastupa period menopauze.
Kada počnete da doživljavate sljedeće simptomeobratite se doktoru.
Simptomi uključuju:
– neredovne menstruacije
– valovi toplote
– noćno znojenje


– povećanje težine i usporen metabolizam
– suhoća intimnog područja
– problemi sa spavanjem
– gubitak punoće dojki
– promjene raspoloženja
– suha koža

O čemu govore simptomi?
Jedan od naučestalijih sintoma menopauze jeste navala toplote. U koliko nagla vrućina dođe u toku noći nakon toga teško možete zaspati. Ali danju u koliko dođu navale toplote tada postaje još gore jer se još uz to javljaju i pečati na licu i po vratu ili grudima.
Šta možemo uraditi?
U koliko želite da smanjite ove sintome menopauze koje se pojavljuju počnite da brinete o svom zdravlju više posebno u dobi od 40 godine. Najprije se počnite hraniti zdravije, te svakodnevno odvojite vremena za fizičku aktivnost, ostavite pušenje, odmarate više, te potrudite se da imate što kvaliteniji san.


Ginekologa obavezno posjećujte bar jednom godišnje, ali kada tegobe krenu obavezo se posavjetite sa svojim ljekarom. Menopauzu dočekajte spremno. Danas imam 55 godina i sretna sam i zadovoljna žena. Sve tegobe su nestale, te danas mogu da obavljam bez poteškoća posao koji volim, te sam sretna što sam postala zdrava i pozitivna ličnost. Stoga uzmite moj primjer i nešto naučite, ne dozvolite da vas menopauza iznenadi, posebno danas kada ima mnoštvo načina koje vam mogu pomoći u uklanjanju neželjenih sintoma, stoga djelujete i sačuvajte mladalački izgled!- poručuje Violeta.
Istraživanja pokazuju da se rak dojke najčešće javlja nakon menopauze.Istraživanja su pokazala da žene koje su smršale nakon menopauze imaju za 12 posto manji rizik da obole od raka dojke. Žene koje reduciraju ishranu posvete se gubljenju kilograma u postmenopauzi imati više šanse da ne dobiju ovu bolest. U postmenopauzi masno tkivo kod žene postaje glavni izvor estrogena,stoga prekomjerni višak stvara hormonski disbalans samim tim pridonosi stvaranju raka. Preporučuje se ženama da budu fizički aktivne, izbace nezdrave navike, poput alkohola i duhana, te smanje stres.
izvor: zenski-savjeti.com

0 komentari:

Objavi komentar