petak, 29. lipnja 2018.

Pre smrti GLOGOVAC je bio siguran da je od OVE NAMIRNICE DOBIO RAK!

Posted by Recepti za 5 on 15:22 | No comments

Velikan srpskog glumišta i fimskog platna Nebojša Glogovac (49) jedan je od 10 do 15 osoba obolelih od karcinoma pluća kod kojih su se simptomi ove bolesti pojavili kasno kada je već bilo teško izboriti sa njom. Pobedila je njena podmuklost.
Njega je bolest odnela za samo dva meseca. Agresivan kancer pluća koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima lekara.


“U negde 10 do 15 odsto karcinom pluća ne daje nikave simptome već se slučajno otkrije pregledima drugim povodom. To može da se dogodio kod svih vrsta krcinoma pluća nevezano za tip. Bolest je takva, podmukla, a i kada ima simptome, nažalost, ona bude kasno otkrivena. Jer, ti simptomi najviše odgovaraju pušačkom bronhitisu ili hroničnom opstruktivnom bronhitisu pa ljudi kada imaju neku od te dve bolesti ne sumnjaju da je došlo do pogoršanja jer se znaci bolesti zaista preklapaju”, kaže jedan od stručnjaka za karcinom pluća koji je, inače, bio upoznat sa borbom Nebojše Glogovca.
Ovo oboljenje, koje je opisano još 1931. godine kao neobična bolest među rudarima koji su kopali rudu bakra, gvožđa i drugih metala, bilo je dosta retko pre šest decenija.
Danas je kancer pluća jedno od najčešćih i najsmrtonosnijih malignih oboljenja u Srbiji. Sa više od 5.500 obolelih i više od 4.500 umrlih naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.
Stručnjaci kažu da broj novoobolelih poslednjih desetak godina značajno raste u Srbiji, nasuprot većini zemalja u Evropi u kojima permanentno opada.
Rak pluća nastaje nekontrolisanim rastom i razmnožavanjema ćelija pokrovnog i žlezdanog epitela bronhija. Spada u zloćudnije tumore jer samo 5 do 15 odsto bolesnika preživi pet godina i pored primenjenog bilo kog vida terapije.


S obzirom na tendenciju njegovog širenja, spada u izuzetno agresivne bolest. Naime, ubraja se u maligna oboljenja sa lošom prognozom jer se oko 85 odsto novih slučajeva otkriva u kasnoj, odmakloj fazi bolesti, kada je lečenje mnogo teže i manje efikasno. Svega 20 odsto pacijenata kojima je bolest otkrivena u poodmakloj fazi može da se operiše, a jako veliki broj, nažalost, završi smrtno u prvoj godini.
Najčešće je maligno oboljenje od koga obolevaju i umiru muškarci, ali se beleži i značajan porast obolelih žena. Procenjuje se da jedan od 12 muškaraca dobije rak pluća, a jedna od 18 žena. Uglavnom oboleva populacija starosti od 40 do 70 godina, ali se granica sve više pomera ka mlađim osobama.
Simptomi ove bolesti, obično se javljaju tek kada je ona zahvatila i druge organe. Drugim rečima, bolest se uopšte ne ispoljava tegobama vezanim za pluća, nego za mesto gde je kancer metastazarirao – bol u glavi, nesvestice, bol ispod desnog rebarnog luka, bol u kostima, stomaku…

0 komentari:

Objavi komentar