petak, 8. lipnja 2018.

RECEPT ZA DOMAĆI DĐEM OD VIŠANJA

Posted by arko on 02:46 | No comments
Rezultat slika za Domaći Džem Od Višanja
Za sve ljubitelje zimnice, a posebno za domaćice koje se bave pripremom zimnice, jedan od omiljenih specijaliteta je džem od višanja, ali i drugog voća. Osnovni razlog za to je što se priprema vrlo brzo i lako. Mada ste pretpostavljam, kao i ja mislili da se domaći džem od višanja priprema jako dugo. Zapravo, ako ga pripremate od svežih višanja, najveći utrošak vremena ćete imati za pripremu i čišćenje voća.
Međutim, kako smo svi u žurbi i imamo hroničan nedostatak slobodnog vremena, moramo da se dovijamo na različite načine. zato, ako želite da pripremite domaći džem od višanja, a nemate baš mnogo vremena za vađenje koštica i pripremu uopšte, uvek možete da kupite zamrznute višnje, kojima su već izvađene koštice. Naravno, trebalo bi da imate na umu da je ovo ipak znatno skuplja varijanta.


Recept koji možete da pročitate u nastavku teksta je dat za 4 kilograma voća, a vi ga možete korigovati prema sopstvenim potrebama.
Da biste pripremili domaći džem od višanja, biće vam potrebni sledeći sastojci:
4 kg višanja
3, 5 kg šećera
Kako se pravi domaći džem od višanja?
Operite višnje i povadite im koštice.
Zatim ih pospite šećerom u šerpi u kojoj ćete kuvati, poklopite i kuvajte na tihoj vatri. U principu, od kada provri, trebalo bi da se kuva od 20 minuta do pola sata, a u zavisnosti od toga da li više volite gušći ili ređi džem.


Dok se džem kuva, sterilišite tegle u rerni, jer je potrebno da gotov džem sipate u vrele tegle.
Kada je džem gotov, sipajte ga u pripremljene tegle, pa dobro zatvorite. Najbolje je prvo da ih povežete celofanom, pa onda stavite metalni poklopac.
Ostavite tegle da se prirodno ohlade, pa ih odložite na hladno mesto za zimu.

0 komentari:

Objavi komentar