Posted by arko on 15:02 | No comments
Sastojci
4 jajeta
100 gr šećera u prahu
150 gr putera
2 kašike kakaa
1 kesica praška za pecivo
3 kašike brašna
150 gr mlevenih oraha
nadev:
200 gr džema od bresaka
150 gr mlevenih oraha
150 gr šećera u prahu
2 kesice vanil-šećera
50 ml ruma
200 gr čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Koristili smo
Vanilin šećer
Kakao u prahu
Prašak za pecivo
Bijelo brašno glatko (TIP 550)
Džem extra breskva
Vanilin šećer
Kakao u prahu
12345
Priprema
Odvojiti belanca od žumanaca i belanca mikserom ulupati u čvrst sneg.
U sud sa žumancima dodati puter i šećer u prahu i mikserom umutiti da se dobije penasta masa. U umućenu masu sipati suve sastojke (brašno, pzp, orahe i kakao) i lopaticom sjediniti. Na kraju dodati ulupan sneg od belanaca i blagim prevrtanjem mešati dok se sve ne sjedini.
Pravougaoni pleh (ili tepsiju 32x20 cm) podmazati i posuti brašnom, pa u njega izručiti masu i poravnati je. Peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeno testo ohladiti.
U sud sa mlevenim orasima dodati šećer u prahu, vanil-šećer i rum. Sve dobro izmešati kašikom.
Ohlađeno testo premazati marmeladom od bresaka i odozgo naneti fil od oraha. Rukama utapkati orah u marmeladu da se zalepi.
Rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu i ulje, sve dobro promešati i ravnomerno premazati preko kolača. Ohlađen kolač seći zagrejanim nožem na kocke - nož prvo pod mlaz vruće vode ispod česme (ili u sud sa vrelom vodom), pa onda brisanje i sečenje. I tako za svaki rez..
Isečene kocke složiti na tacnu, dekorisati po želji i poslužiti. Mi smo uživali u ovom kolaču uz popodnevnu kafu i desertno vino. U originalnom receptu je fil od oraha pre nanošenja na marmeladu rastresit i utapka se u nju, a odozgo učvrsti rastopljenom čokoladom. Meni se omaklo više ruma, onog alkoholnog, pa mi je fil sa orasima bio malo ređi.. Nismo se bunili, samo smo bili još veseliji posle kolača! Izvor recepta - Hrana i vino
0 komentari:
Objavi komentar