Posted by arko on 05:46 | No comments
Za sve ljubitelje kokosa, evo jednog odličnog i brzog recepta. Žuti mekani biskvit u kombinaciji sa nadjevom od čokolade i kokosa.
SASTOJCI
Za biskvit:
80 g margarina
150 g šećera
3 jaja
100 g oštrog brašna
Za doradu:
2 kašike marmelade od kajsija
Za nadjev:
5 kašika vode
150 g šećera
80 g čokolade za kuhanje
120 g margarina
100 g kokosa
PRIPREMA:
Počinjemo sa pripremom biskvita. Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjake umutiti u čvrst snijeg i odložiti na stranu.
U drugoj posudi pjenasto umutiti margarin sa šećerom i žumanjcima. Dodati brašno naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka.
Miješati lopaticom dok se ne dobije ujednačena masa.
Pleh veličine 30×20cm premazati margarinom i posuti brašnom.
Masu za biskvit izliti u pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Ohlađen biskvit premazati marmeladom od kajsija, a zatim pripremiti nadjev.
Za nadjev u šerpu na šporetu staviti vodu, dodati šećer, izlomljenu čokoladu i margarin i sve otopiti na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje.
Nakon toga skloniti šerpu sa šporeta i umiješati kokos.
Još vruć nadjev preliti preko kolača.
Posuti kokosom i ostaviti da se ohladi.
0 komentari:
Objavi komentar