srijeda, 28. veljače 2018.

DOJKE RAZLIČITE VELIČINE, jedna veća od druge…? Šta to znači i KOLIKO JE OPASNO

Posted by arko on 14:06 | No comments

Što su asimetrične grudi?
Kod asimetrije grudi radi se o različitoj veličini ili obliku lijeve i desne dojke. Znači radi se o estetskom neskladu grudi, što je do neke mjere sasvim prirodna pojava, ali unatoč tome jako utječe na sliku koju žena ima sama o sebi. Kod nekih je asimetrija jako vidljiva, dok je kod drugih minimalna. Stručnjaci razlikuju tri vrste asimetrije: kod tipa I radi se o blagoj asimetriji, kad estetski zahvat nije potreban, kod tipa II jedna je dojka za trećinu manja od druge, a tip III su dojke koje se po veličini razlikuju gotovo za polovicu i veća jače visi od manje. Kod tipa II i III mnogo puta se izvodi estetski operativni zahvat, koji je jedini način za uklanjanje nejednakosti.


Što uzrokuje asimetriju dojki?
Asimetriju dojki pripisuju genetskim promjenama i utjecaju hormona u pubertetu. Razvoj dojki ovisi o djelovanju estrogena kod mladih djevojaka pa je za vrijeme razvoja asimetrija dojki posve prirodna i normalna pojava, koja kasnije nestaje i dojke postaju više-manje jednake. Dva su događaja u životu žene koja isto tako mijenjaju oblik i veličinu dojki, a to su porod i menopauza. Kod nekih žena asimetrija dojki nakon poroda ili menopauze nestaje, a kod drugih se tek onda pojavi. Asimetriju može izazvati i rak dojke ili Polandov sindrom, koji je urođen i onemogućuje jednakomjeran razvoj organa, tkiva ili mišića na prsnom košu
Poteškoće što ih sa sobom donosi asimetrija dojki


Nejednakost u izgledu dojki može ženama prouzročiti prave psihološke poteškoće. Ne samo da to utječe na ženinu sliku o samoj sebi, već se one i u intimnim trenucima s partnerom mogu osjećati nelagodno. Misle da nisu privlačne, posebice u slučajevima kad postoji jaka asimetrija. Ako se radi o razlici za više od jednog konfekcijskog broja, onda je jako otežana i kupnja grudnjaka i gornjih dijelova odjeće kojima žene pokušavaju prikriti svoju “grešku”. Žene s jakom asimetrijom grudi često ne vole biti u kupaćem kostimu i ne mogu bezbrižno uživati u sunčanju na plaži.
Operativni zahvat kao jedino moguće rješenje

0 komentari:

Objavi komentar