ponedjeljak, 26. veljače 2018.

KOJA JE VAŠA IDEALNA TEŽINA: Podijelite dva broja i saznajte!

Posted by arko on 14:59 | No comments
Rezultat slika za KOJA JE VAŠA IDEALNA TEŽINA: Podijelite dva broja i saznajte!
Indeks tjelesne mase smatra se najpraktičnijim načinom procene uhranjenosti – jednostavno se izračunava prema formuli ITM=kg/m², tako da težinu (u kilogramima) podijelite sa kvadratom visine (u metrima).
Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo, ITM od 18,5 do 25 označava normalnu tjelesnu težinu.
Na primjer, ako je osoba teška 84 kilograma, a visoka 176 cm, njena je visina na kvadrat 1,76 x 1,76 odnosno 3,0976.
Kad se s time podijeli tjelesna težina (84 : 3,0976) dobija se indeks tjelesne mase 27.


Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za evropsko stanovništvo, ITM od 18,5 do 25 označava normalnu tjelesnu težinu. Vrednosti ITM-a manje od 18,5 smatraju se neuhranjenošću, dok ITM od 25 do 30 označava prekomjernu tjelesnu težinu, a veći od 30 gojaznost. Dakle, u navedenom primjeru računice (ITM 27) osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu.
Iako je ITM dobar pokazatelj uhranjenosti, nije sasvim precizan pa ga treba shvatiti kao okvirno mjerilo.
Precizna analiza kod ljekara


U određivanju gojaznosti često se koristi i obim struka. Ako je veći od 80 cm kod žena ili 94 cm kod muškaraca, to se smatra znakom abdominalne gojaznosti.
Želite li preciznu analizu vaše tjelesne građe i idealne težine, svakako se valja savjetovati s ljekarom koji će po potrebi preporučiti najprikladniji način skidanja kilograma.

0 komentari:

Objavi komentar