utorak, 8. svibnja 2018.

SPREMITE SE, SIBIR NAM SE VRAĆA: Slijedi nam novi UDAR niskih temperatura i padavina!

Posted by Recepti za 5 on 14:52 | No comments

U većini gradova BiH i Srbije ponovo će padati snijeg, a temperatura će biti oko deset ispod nule. Poslije pet godina „pogodile“ su nas ozbiljnije snježne padavine.
Zbog toga i upozoravamo da će u većini zemlje danas biti snijega i ledene kiše. Na ovo je upozorio i hidrometeorološki zavod, koji je precizirao da će do 22. januara biti ledenih dana.


U većini mjesta temperatura će se kretati od – 10 do – 4, lokalno i niže, dok će najviše dnevne temperature jedva dostizati nulu.
Do četvrtka će padati snijeg, pa se u nižim predjelima može očekivati povećanje visine snježnog pokrivača, a na planinama jak vjetar, stvaranje snježnih nanosa i povećanje snježnog pokrivača od 10 do 30 centimetara.
Neko će možda reći da preuveličavamo opasnost, ali ako vam samo tokom prve dvije nedjelje nove godine u snjegovima 10 ljudi izgubi život, bolje je da na ovaj način upozorimo građane.

Ovo treba da znate
KAKO PREŽIVJETI HLADNOĆU


– Ne izlazite bez potrebe, a ako morate, izlazite u paru. Obucite se slojevito u sintetičke materijale, prirodni zadržavaju vlagu. Zaštitite šake i stopala, a naročito glavu. Koristite komotnu obuću s hrapavim gumenim đonom. Nemojte piti alkohol „da se ugrijete“. Nemojte izlagati mobilni telefon hladnoći jer se može zalediti.
Savjeti
SPASITE KUĆU
– Ispustite vodu iz cijevi u prostorijama koje se ne griju. Česme i cijevi na otvorenom zaštitite tkaninom, a nju uvežite plastikom. Zatvorite dijelove stambene površine koje ne koristite da ne biste rasipali toplotu. Sipajte permant u WC šolju da se ne bi zaledila.
Izvor: Kurir.rs

0 komentari:

Objavi komentar