petak, 6. travnja 2018.

BRATA MU UKRALI ČIM SE RODIO I PROGLASILI GA MRTVIM – onda mu je jednog dana NA VRATA POKUCAO

Posted by arko on 07:14 | No comments

Sve je počelo 7. maja 1979. kad je na svijet donijela majka Nadica Miljković dva dječaka blizanca. Ni ona nije slutila, a tek rođeni dječaci živjet će rastavljeno, a ne zajedno.
Nenad i Ivan Miljković, braća blizanci, u Svilajncu su rođeni, a sutradan već ujutro bez majke su iz porodilišta u Beograd prebačeni, a razlog je bila navodna voda u plućima.


To je početak priče koju Ivan Miljković (37) iz Beograda priča a kojeg su od brata blizanca rastavili dok su novorođenčad bili.
Napisali su u protokolu koji je nakon porođaja uslijedio, da je ‘egzitiralo jedno dijete’, dok je u potpunosti zdravo drugo. Znali su uanprijed kako će umrijeti navodno jedno dijete, mada se to nije desilo nikad. Tek sutradan su doktori saopštili kako je umrlo jedno dijete, a drugo da se nalazi u teškom stanju.
Nakon što je otkrio da mu je umrlo jedno dijete, njegov otac Zoran tražio je da tijelo bebe vidi i da ga prema običajima sahrani.
-Odgovorili su mu kako ne može, i da je bolje da čuva ono drugo. Roditelji ništa nisu posumnjali u početku, jer su u institucije veliko povjerenje imali. Onda su im rekli kako će im na kućnu adresu stići sva dokumentacija.


Prolazile su godine i tek nakon više od 20 godina, te kad se o krađi beba počelo govoriti 2003. godine i kad su sličnu situaciju čuli, počeli su sumnjati, kao i Ivan.
-Tačno 24 godine je prošlo tad od rođenja mog brata blizanca, kojeg su proglasili navodno mrtvim, i mene. Počeli smo istraživati, željeli smo saznati šta se desilo s našim Nenadom. Ustanovili smo kako ne postoji grobno mjesto, dokument o smrti, pa ni doktorska potvrda iz Instituta o smrti – nastavlja Ivan priču i prisjeća se kako je za svojim bratom u potragu krenuo, za kojeg je nekako osjećao da je i dalje živ.





0 komentari:

Objavi komentar